load balancing
Veel laadpalen hebben tegenwoordig load balancing als extra optie voor bij de laadpaal, load balancing kiezen bij een laadpaal geeft veel voordelen. Maar wat doet load balancing eigenlijk, en heb jij het nodig voor je laadpaal?
Wat is Load balancing?
Load balancing is een extra optie bij veel laadpalen die voor een verbinding tussen de laadpaal en de meterkast zorgt. Door deze verbinding kunnen de laadpaal en meterkast met elkaar communiceren en zo heeft de laadpaal inzicht over de beschikbare stroom en hoeveel stroom de laadpaal gebruikt. Zo kan de laadpaal voorkomen dat er teveel stroom wordt gebruikt en de stoppen doorslaan. Dit doet de load balancing module door de laadsnelheid van de laadpaal te verlagen zodra er teveel stroom gebruikt wordt.
Bij sommige laders loopt deze communicatie via de P1 poort van de slimme meter (*) en voor sommige laders moet hiervoor een loadbalancing module worden ingebouwd.
(*) Niet alle slimme meters hebben een geschikte P1 poort. De meter moet minimaal DSMR 4.2 of hoger zijn.
Waarom is load balancing belangrijk?
Load balancing kan erg belangrijk zijn voor zowel een laadpaal thuis als op een zakelijke locatie met meerdere laadpalen.
Voor een laadpaal thuis is load balancing vooral belangrijk bij een laadpaal met een hoge laadsnelheid. Die gebruikt natuurlijk erg veel stroom, dit in combinatie met de stroomgebruik bij uw thuis kan er mogelijk teveel stroom worden gebruikt en kan er een stop doorslaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daar zorgt de load balancing voor. Als een laadpaal met load balancing teveel stroom vraag registreert wordt de laadsnelheid (tijdelijk) verlaagd en voorkomt zo dat er een stop doorslaat.
Verschillende typen load balancing
Er zijn 3 verschillende typen load balancing: Dynamic load balancing, Smart charging en Static load balancing. Alle 3 kunnen het stroomverbruik van uw laadpaal limiteren maar alle 3 op of een andere manier of voor een ander doeleind.
Dynamic load balancing
Dynamic load balancing is load balancing voor 1 laadpaal, voor bijvoorbeeld een laadpaal thuis. Met Dynamic load balancing kan de laadpaal communiceren met de meterkast en meet hoeveel stroom er nog beschikbaar is voor de laadpaal en kan zo de laadsnelheid van de laadpaal verlagen als er niet meer genoeg stroom beschikbaar is door het stroomgebruik in huis of bedrijfspand. De laadpaal meet dit continue zodat je er zelf geen rekening hoeft te houden met het stroomverbruik in het pand.
Smart charging
Smart charging doet hetzelfde als Dynamic load balancing maar dan voor meerdere laadpalen op bijvoorbeeld een zakelijke locatie. De load balancing wordt met 1 laadpaal verbonden en die verdeelt de beschikbare stroom over alle laadpalen die op dat moment aan het laden zijn.
Static load balancing
Static load balancing is een type load balancing die alleen handmatig aangepast kan worden door een installateur en niet zelf automatisch de laadsnelheid kan verlagen. Dit is omdat static load balancing geen verbinding heeft met de meterkast en dus niet kan zien hoeveel stroom er nog beschikbaar is. Er moet dus handmatig ingesteld worden hoeveel stroom de laadpaal of groep van laadpalen maximaal mag gebruiken. Het maximale vermogen wat wordt ingesteld wordt bepaald door het piek gebruik waardoor er op de meeste momenten vermogen niet benut wordt. Static load balancing kan gebruikt worden voor 1 laadpaal maar ook voor laadpleinen.
Bent u opzoek naar een laadpaal? klik dan hier!